Ajurvéda a jeseň (obdobie Váty)

Ajurvéda a jeseň (obdobie Váta)

Obdobie zvýšenej Váta dóše

Ájurvéda je najstarší zachovaný systém liečenia, ktorý bol oficiálne uznaný Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Jej cieľom je uzdravovanie, udržiavanie kvality ľudského života a dosahovanie dlhovekosti.
Podľa ajurvédy je všetko okolo nás a takisto v nás tvorené 5 elementmi (priestor, vzduch/vietor, oheň, voda a zem), ktoré majú tendenciu združovať sa do dvojíc a vytvárať tak dóše. V ajurvéde rozlišuje 3 dóše: Váta, Pitta a Kapha, pričom každá z nich má svoje charakteristiké vlastnosti. Obdobiu jesene zodpovedá Váta dóša, ktorá vzniká spojením 2 elementov: priestor a vietor. Charakteristické pre ňu je, že je suchá, ľahká, studená, pohyblivá, neusporiadaná, premenlivá, rýchla a drsná.
Počas jesene sa Váta dóša prirodzene zvyšuje u všetkých ľudí, práve preto potrebujeme poznať spôsob ako ju harmonizovať. Na to, aby sme ju dostali pod kontrolu, je nevyhnutné dodávať nášmu organizmu opačné kvality ako sú charakterické pre obdobie váty resp. jesene. Myslite na to, aby ste sa stále zahrievali, vytvorte si stabilný režim a návyky, spomaľte a eliminujte suchosť váty olejmi a dostatočným pitným režimom.

Vhodný jedálniček podľa ajurvédy

Alfou a omegou celého ajurvédskeho jedálnička je, aby sme jedli teplé jedlo a pili teplé nápoje. Vďaka tomu dokážeme naše telo príjemne zahriať. Nejedzte surovú zeleninu, ochladí vás a je príliš ľahká. Z jedálnička takisto úplne vynechajte suché a studené jedlo, pretože zhoršuje vátu.
Podľa ajurvédy sú prospešné potraviny sladkej, slanej a v menšom množstve aj kyslej chuti. V našom jedálničku by mala dominovať hlavne sladká chuť. Rozhodne tým však nemyslíme na to, aby ste jedli sladkosti či jedlá obsahujúce biely cukor. K odporúčaným potravinám sladkej chuti v období váty patria najmä: ryža, pšenica, ovos, ghí, maslo, mlieko (čerstvé kravské), med, datle, figy, batáty a tekvica hokaido.
Mlieko a mliečne výrobky sú hlavným harmonizátorom Váty počas jesene. V ajurvéde sú odporúčané hlavne ghí, maslo a mlieko. Prepustené maslo ghí je významným klenotom ajurvédskej kuchyne a jeho konzumácia je obzvášť vhodná v období dominantnej váta dóše. Ghí je veľmi chutné, zlepšuje trávenie a podporuje tvorbu žalúdočných štiav. Môžete si ho vyrobiť sami doma alebo kúpiť v predajniach zdravej výživy či ajurvédskych e-shopoch.
Čo sa týka pitného režimu, ajurvéda hovorí, aby sme počas dňa pili veľa teplých tekutín. Obzvlášť vhodný je takzvaný Váta čaj. Na jeho prípravu budete potrebovať: ¼ čajovej lyžičky čerstvého zázvoru, ¼ čajovej lyžičky mletého kardamónu, ¼ čajovej lyžičky mletej škorice, ¼ čajovej lyžičky adžvajnu a 1 šálku vody. Postup prípravy je veľmi jednoduchý. Do vriacej vody pridáme korenie, vypneme, prikryjeme a necháme stáť 5 minút. Môžeme osladiť trochou medu a pijeme teplé.
Nezabúdajte ani na konzumáciu olejov, orechov a semien, aby ste redukovali suchosť a ľahkosť váty. Vhodné sú všetky oleje, obzvlášť sezamový.

Korenia majú v ajurvéde veľmi dôležitú úlohu, pretože výrazným spôsobom ovplyvňuje to, ako jedlo pôsobí na dóše. Počas jesene resp. pri zvýšenej váta dóši sa odporúča konzumovať korenie v menších dávkach. Vhodné sú ajurvédske korenia, ktoré nás zahrejú: zázvor, cesnak, asafoetída, klinček, škorica a kardamón.

Ajurvédske výživové doplnky a bylinky

Najlepšími ajurvédskymi bylinkami, ktoré sa odporúčajú užívať či už vo forme ajurvédskych čajov alebo ajurvédskych výživových doplnkov sú čierna rasca, ašvaganda, tulsi, gotu kola a brahmi.
Čierna rasca má veľmi významné miesto v ajurvéde a ajurvédskej medicíne, pretože účinne posilňuje imunitu, minimalizuje zápaly v tele a podporuje celkové prečistenie organizmu. V našom e-shopu ju nájdete ako 100% prírodné kapsuly ČIERNA RASCA Baraka. Čierna rasca sa v ajurvédskych výživových doplnkoch kombinuje napríklad s prírodným vitamínom E. Táto jedinečná kombinácia krásne vyživí vaše vlasy, pleť a nechty vysušené kvôli chladu Váty. Pozrite si viac informácií v našom e-shope pri produkte VINEC Na praskajúce suché kĺby zaručene pomôže ajurvédsky výživový doplnok JOINTSAFE z nášho e-shopu, ktorý obsahuje čiernu rascu a prírodný glukozamín na kĺby.

Starostlivosť o telo v ajurvéde

Obdobie dominantnej Váta dóše prináša do nášho tela chlad a suchosť. Ako si s nimi najlepšie poradíte? Ajurvéda hovorí, že na zahriatie je perfektná masáž teplým sézamovým olejom pred spaním. Výborne vás zahreje aj dlhý a teplý kúpeľ alebo sprcha pred začiatkom pracovného dňa či pred spaním. Zažehnáte tak aj problém so studenými rukami a nohami. Olejová ajurvédska terapia pomáha odstrániť aj suchosť kože a vlasov. Na vlasy odporúčame použiť ricínový olej, krásne vyživí vlasy a prispeje k ich lesku a lepšej kvalite.
Veľmi známou ajurvédskou procedúrou v odbobí zvýšenej váty je jemná uvoľňujúca olejová masáž abhyanga. Zvyšuje produkciu bielych krviniek a protilátok, ktoré zabezpečujú ochranu proti vírusom a chorobám.
Jala neti alebo preplach nosa slanou vodou je ďalšou typickou ajurvédskou technikou, ktorá sa využíva najmä v období jesene resp. Váta dóše. Cieľom je uvoľnenie tzv. zadnej nádchy, zvlhčenie suchej sliznice, prečistenie nosných dutín a tým lepšie dýchanie. Na preplach sa využíva vlažná voda s teplotou okolo 37 stupňov, do ktorej pridáme himalájsku soľ. Roztok vlejeme do špeciálnej konvičky. Preplachovanie nosa nebolí. Naopak, pokiaľ ho robíte správne, je celkom príjemné a hlavne prináša okamžitú úľavu. Jala neti je ideálne robiť nad umývadlom. Najprv sa nakloníme dopredu a hlavu vytočíme na jednu stranu. Potom konvičkou nalejeme slaný roztok do nosnej dierky, ktorá sa nachádza hore. Roztok a pád sekúnd vytečie druhou nosnou dierkou do umývadla. Preplach následne zopakujeme aj na druhú stranu. Na záver sa vysmrkajte a odstráňte zbytok roztoku.

Pravidelný denný režim podľa ajurvédy

Premenlivosť Váty sa snažte harmonizovať tým, že zavediete do svojho života pravidelnosť a režim. Aurvéda odporúča viac odpočinku a spánku, venovať sa cvičeniu jogy a na upokojenie využiť aj relaxačné techniky.
K harmonizácii zvýšenej Váta dóše výrazne prispeje pravidelnosť v stravovaní. Ideálne je jesť 3 jedlá denne, vrátane teplých a výživných ajurvédskych raňajok (napríklad obilné kaše). Na obed si môžete pripraviť napríklad kičri, veľmi známe ajurvédske detoxikačné jedlo z ryže basmati a mungo fazule. Doplniť môžete aj tepelne upravenú sezónnu zeleninu podľa vášho výberu. Vynikajúcim tipom na ajurvédsku večeru je krémová hokaido polievka so zázvorom.
Skvelým spôsobom na upokojenie zvýšenej Váty a lepší spánok je vypiť pred spaním pohár teplého mlieka s kardamónom a medom. Ajurvéda odporúča na upokojenie aj esenciálne oleje ako bazalka, fenikel, majoránka, pomaranč, pelargónia, bergamont, kardamón, škorica a klinček.

Odporúčania ajurvédskej výživovej poradkyne

Naša výživová poradkyňa Ing. Nikoleta Andová pre vás pripravila zoznam vhodných a nevhodných potravín počas jesene, teda v období dominantnej Váta dóše. Veríme, že vám pomôže pri zostavení svojho jesenného ajurvédskeho jedálnička.

ZELENINA
Vhodná: špargľa, červená repa, mrkva, tepelne upravená cibuľa a cesnak, sladké zemiaky, zemiakové pyré s maslom a mliekom, tekvica, zelený hrášok, karfiol v malom množstve, petržlen, zelené fazuľky varené. Zeleninu je treba konzumovať dusenú na oleji alebo varenú.
Nevhodná: surová cibuľa, hríby, surový hrach, surová kapusta, kyslá kapusta, kaleráb, chren, čerstvá kukurica, paradajky, surový karfiol, zelené olivy, papriky, reďkovky, hlávkový šalát, špenát.

OVOCIE
Vhodné: sladké, šťavnaté a zrelé ovocie, tepelne upravené jablká a hrušky, zrelé banány, zrelé bobuľoviny, čerstvé datle a figy, hrozno, sladké nektarinky, sladké pomaranče.
Nevhodné: nezrelé ovocie, zvlášť nezrelé banány, surové jablká a hrušky, sušené ovocie, granátové jablko, brusnice.

OBILNINY
Vhodné: varená ovsená kaša, ryža, pšenica, amarant, quinoa, sejtan.
Nevhodné: surové nevarené cereálie, jačmeň, krekry, kukurica, kuskus, kvasnicový chlieb je treba obmedziť, muesli, ovos nevarený, pohánka, ovsené otruby, proso, pšeničné otruby, špalda, žito, ryžové vločky.

STRUKOVINY
Vhodné: červená šošovica, mungo fazule, sójový syr v menšom množstve, sójová omáčka, sójové mlieko v menšom množstve, tofu a sójové údeniny v miernom množstve.
Nevhodné: všetky ostatné.

MLIEČNE VÝROBKY
Vhodné: väčšina je vhodná, predovšetkým ghí, maslo, mlieko kravské, syr kozí, syr kravský, syr tavený, syr tvrdý len občas, tvaroh.
Nevhodné: jogurt, sušené kozie mlieko, sušené kravské mlieko.

ORECHY A SEMENÁ
Vhodné: mandle lúpané, v miernom množstve kešu, kokos, makadamové, píniové, pistáciové, vlašské, tekvicové semienka, ľanové semienka, sezamové semienka, slnečnicové semienka, halva, tahini nátierka zo sézamu.
Nevhodné: arašidy, popkorn.

BYLINKY A KORENIE
Vhodné:hlavne sladké a zahrievajúce ako anýz, nové korenie, bobkový list, sladké drievko, kardamon, fenykel, zázvor, jalovec, majoránka, škorica, tymián, klinček, šalvia, muškátový oriešok.
Nevhodné: horké a zvieravé – grécke seno, koriander, petržlen, šafrán.

NÁPOJE
Vhodné: víno v malom množstve, mandľové mlieko, obilná káva, ryžové mlieko, sójové mlieko s pridaním akéhokoľvek korenia, zeleninový bujón. Džúsy: aloe vera, ananás, broskyňa, grep, mango, jablčný, marhuľový, mrkvový, papájový. Čaje: baza, fenyklový, harmančekový, klinčekový, jalovcový, levanduľový, škoricový, zázvorový z čerstvého zázvoru.
Nevhodné: káva, čierny čaj, kofeínové nápoje, studené nápoje, ľadový čaj, studené sójové mlieko, studené mliečne nápoje, sýtené nápoje. Džúsy: brusnicový, hruškový, z granátového jabĺčka, slivkový, paradajkový. Bylinkové čaje: bazalkový, ibištekový, jazmínový, žihľavový, ostružinový, kukuričný, púpavový, rebríčkový.

Viac
Článkov