Praktické ajurvédske tipy a triky pre lepšie trávenie počas leta

Ajurvedske tipy pre zdrave travenie pocas leta

Letné grilovačky, svadby či all inclusive dovolenka. Kto by odolal lákavým dobrotám či miestnym špecialitám od grilovaného mäsa, cez úžasné dezerty či farebné kokteily? Poznáte to aj vy? Po jedinečnom gastronomickom zážitku však môže nasledovať pálenie záhy, zápcha, nadúvanie či hnačka. Ako sa im dá predísť a ako si možete pomocť pri týchto nežiadúcich tráviacich ťažkostiach vám poradí certifikovaná ajurvédska výživová poradkyňa Ing. Nikoleta Andová.

1. Vyhýbajte sa pikantným, príliš kyslým a slaným jedlám

Pikantná, kyslá a slaná chuť zvyšujú podľa ajurvédy pocit tepla v našom tele. Preto je dobré snažiť sa vynechať tieto chute z nášho jedálnička. Naopak, vhodné sú horké, trpké a sladké potraviny. K horkým a trpkým ajurvédskym potravinám patrí väčšina sezónnej zeleniny, najmä zelenej farby. Trpkosť nájdeme aj v strukovinách. Ideálnymi sladkými potravinami, ktoré by sme mali podľa ajurvédy mali konzumovať počas leta, sú rôzne druhy sezónneho ovocia, najlepšie z nášho podnebného pásma (hrozno, melón, čerešne, slivky atď.). Ajurvéda zaraďuje k sladkým potravinám vhodným na leto aj ryžu, mlieko a maslo. Samozrejme konzumácia jedál dochutených bielym cukrom vrátane sladkostí nie je podľa ajurvédy vhodná.

2. Jedzte prirodzene ochladzujúce ajurvédske potraviny

Podľa ajurvédy patria k najlepším ochladzujúcim potravinám počas leta jednoznačne uhorka, cuketa a melón. Uhorka je skvelým zdrojom hydratácie, pretože obsahuje až 96% vody. Podporuje zdravie kože, pomáha najmä pri ekzémoch či zápaloch kože a takisto podporuje aj chudnutie. Vďaka obsahu pyridoxínu a vitamínov skupiny B pomáhajú znižovať stres.
Cuketa je bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty. Zlepšuje trávenie, imunitu a zdravie srdca. Melón je skvelým zdrojom hydratácie, chráni pred úpalom, bojuje proti zápalom a dokonca znižuje aj cholesterol. Je veľmi bohatý na vitamíny a minerálne látky.

3. Používajte ochladzujúce ajurvédske korenia a bylinky

Na dochutenie jedál počas leta a zároveň prirodzené ochladenie sú vhodné najmä koriander, kôpor, fenikel, rímska rasca a kardamón.
Koriander – zlepšuje trávenie a prirodzene ochladzuje telo. Čerstvá koriandrová vňať perfektne dochutí väčšinu ajurvédskych jedál. Celý koriander (nedrvené semená) je skvelým pomocníkom aj pre ženy v menopauze. Stačí zaliať kávovú lyžičku šálkou studenej vody, nechať vylúhovať do rána a na lačno vypiť. Tento ajurvédsky nápoj veľmi účinne zmierňuje návaly tepla.
Kôpor – pôsobí proti nadúvaniu a podporuje tvorbu žalúdočných štiav. Má protizápalové účinky a pomáha znižovať cholesterol.
Fenikel – okrem toho, že ochladzuje, má aj ďalšie benefity pre zdravie. Pomáha pri nadúvaní, uľavuje od kŕčov, ukľudňuje nervy a mierne znižuje chuť do jedla.
Rímska rasca – podľa ajurvédy stimuluje tráviaci oheň a v tele pôsobí zásadito. Má takisto omladzujúce účinky, čistí krv a posilňuje telo.
Kardamón – v ajurvédskej kuchyni sa používa najmä pri dochucovaní dezertov či klasickej indickej zmrzliny kulfi. Môže sa pridávať aj do jedál z obilnín (napr. raňajkových kaší), strukovín, zeleniny či orechov.

4. STOP ľadovo studenému jedlu a ľadovo studeným nápojom

Aj keď sa počas leta potrebujete ochladiť, nikdy nejedzte a nepite ľadovo studené. Môže to výrazne znížiť silu vášho tráviaceho ohňa (v ajurvéde nazývaný agni) a spôsobiť veľmi nepríjemné tráviace ťažkosti. Jedzte radšej ajurvédske potraviny a korenia, ktoré vás prirodzene ochladia (viď. bod 2 a 3). K ochladzujúcim ajurvédskym nápojom patrí napríklad čistá voda s mätou či plátkami uhorky.

5. Nekombinujte nevhodné potraviny

Kombinácia niektorých potravín podľa ajurvédy nie je vhodná. Ide o tzv. nekompatibilné potraviny, ku ktorým patrí napríklad: mlieko s banánom, mäsom, kyslým ovocím, kysnutým chlebom a strukovinami. Dôvodom je sladká vlastnosť mlieka, ktorú by väčšina kyslých potravín „pokazila“. Ovocie by sme mali jesť vždy samostatne a nie so žiadnymi inými potravinami (výnimkou je len mlieko s datlami alebo mangom). Je to kvôli rýchlemu tráveniu ovocia, ktoré by sa v nesprávnej kombinácii spomalilo a kvasilo v tráviacom trakte. Nevhodná je tiež kombinácia teplého a studeného jedla súčasne, platí to samozrejme aj na nápoje. Nekompatibilných potravín podľa ajurvédy je samozrejme viac, toto sú však najčastejšie chyby, ktoré robíme v praxi.

6. Posledné jedlo do 18:00, jedzte pravidelne 3-krát denne

Podľa ajurvédy by sme počas dňa mali konzumovať 3 hlavné jedlá. Dôležité je nielen to, čo jeme, ale aj kedy to jeme. Raňajky by sme mali zjesť medzi 7:00 a 9:00, obed medzi 12:00 a 13:30 a večeru medzi 17:00 a 18:30. Najväčším jedlom dňa by mal byť obed, nakoľko v tomto čase vrcholí sila nášho tráviaceho ohňa. Ideálne je nepojedať medzi jedlami, pretože tak oslabíme náš tráviaci oheň. Ten sa znižuje aj pri prejedaní. Veľmi praktickým ajurvédskym tipom, kedy prestať jesť, je prvé grgnutie. Naše telo nám tak dáva signál, že množstvo jedla, ktoré sme zjedli, je úplne postačujúce. Ak sme to však predsa len s jedlom prehnali, ajurvéda odporúča ako prvú pomoc prechádzku po jedle. Ak máme možnosť, môžeme si aj na chvíľu ľahnúť na ľavý bok a vypiť šálku mätového čaju.

7. Uvarte si ajurvédsky KKF čaj na lepšie trávenie

Ajurvédsky KKF čaj si uvaríte za pár minút a jeho účinky na trávenie si doslova zamilujete. Na prípravu budete potrebovať 1 čajovú lyžičku rímskej rasce, 1 čajovú lyžičku koriandra a 1 čajovú lyžičku fenikla. Všetky 3 korenia musia byť vo forme semien, teda nie drvené. Povaríme ich vo vode (3 až 4 šálky) po dobu 10 minút a necháme ešte 15 minút lúhovať. Potom scedíme a pijeme ešte teplé alebo vychladnuté na izbovú teplotu. Ideálne je vypiť polovicu šálky čaju pred jedlom a druhú polovicu po jedle. Zabezpečíme tak lepšie strávenie jedla, vstrebateľnosť živín a znížime riziko nadúvania.

8. Pite nalačno šťavu z aloe vera

Aloe vera sa v ajurvéde nazýva princezná medzi bylinkami. Patrí do skupiny ajurvédskych bylín tzv. rasayana, ktoré pôsobia proti starnutiu, posilňujú imunitný systém a chránia telo pred prirodzeným opotrebovaním. Aloe vera má horkú chuť a ochladzuje, takže je úplne ideálna na leto. Má vysoký obsah enzýmov, protizápalové účinky a prispieva k lepšiemu fungovaniu tráviaceho traktu, obličiek, pečene aj žlčníka. Pri výbere vhodnej značky sledujte v prvom rade obsah aloe, ktorý by mal byť pri kvalitnej šťave aspoň 97%. Šťava by sa mala užívať každé ráno nalačno. Vzhľadom k tomu, že aloe vera má laxatívny účinok, neužívajte ho v prípade, že máte hnačku. Kontraindikáciami sú aj tehotenstvo a dojčenie.

9. Obmedzte tvrdý alkohol a kofeín

Tvrdý alkohol výrazne zvyšuje pocit tepla v našom tele, preto jeho konzumácia počas leta vôbec nie je vhodná. Príležitostne si však môžeme dopriať pohár bieleho vína alebo piva, nie však ľadovo studeného.
Kofeínové nápoje, najmä káva, sú takisto na zozname zakázaných potravín. Kávu môžeme nahradiť pitím zeleného čaju, ktorý je skvelým zdrojom antioxidantov. Pomáha zrýchliť metabolizmus, podporuje spaľovanie tukov, lepšiu koncentráciu a lepšie trávenie. Ak by ste sa však naozaj nevedeli vzdať kávy, môžete si do nej pridať štipku drveného kardamónu. Zmiernite tak negatívneho pôsobenia kofeínu na nadobličky. Prípadne druhou variantou je ajurvédska káva s obsahom rôznych ajurvédskych bylín a bez kofeínu.

10. Pri problémoch s trávením siahnite po ajurvédskych bylinkách

Môžete si z nich uvariť čaj alebo rozžuť priamo listy či semená. Na nadúvanie a plynatosť je vynikajúci ajurvédsky KKF čaj (viď. vyššie). Môže sa piť dlhodobo počas celého roka, dobrý je najmä pri zmene ročných období. Skvelé je, že nemá žiadne vedľajšie účinky, iba benefity pre naše celkové trávenie. Pri problémoch s nadúvanim počas leta pomôže aj úžívanie fenikla. Ak 3-krát denne rozhryziete ½ čajovej lyžičky semienok fenikla, zlepší to vaše trávenie a zníži aj pocit tepla počas leta.
Prvou pomocou pri pálení záhy je mäta. Vhodný je požuť čerstvé lístky alebo vypiť mätový čaj vychladený na izbovú teplotu. Z ajurvédskych čajov prospievajú aj harmančekový či feniklový čaj a pitie koriandrovej vody. Upokoja žalúdok a celý tráviaci systém, aby prestali „horieť“.
Ak vás počas leta potrápi zápcha, začnite užívať ráno na lačno šťavu z aloe vera, ktorá má laxatívne účinky a celkovo zlepší trávenie. K podpore činnosti čriev a pravidelnej stolici prispeje aj sladké drievko vo forme čaju alebo bylinných kvapiek. Skvelý účinok na zmäkčenie stolice a proti zápche majú aj 100% prírodné Kokosové kapsuly BARAKA a Čierna rasca BARAKA. Harmančekový, šalviový, mätový a čierny čaj sú zase skvelým spôsobom ako utíšiť hnačku a prípadné kŕče v bruchu.

Viac
Článkov